El curs, subvencionat pel districte de Sant Martí i impartit per la Fundació CET10, té l’objectiu de donar formació i oportunitat de feina a persones que pertanyen a entorns socioeconòmics complexes del mateix districte, entre altres, mares amb càrregues familiars.
La creativitat, l’escolta activa, la cooperació i els coneixements són alguns dels valors treballats en aquest curs.
No us perdeu el reportatge que va fer l’equip de 8aldia: Una segona oportunitat per a mares en risc d’exclusió.
Aquest dijous 26 de gener s’ha celebrat en el Centre Cívic Besòs l’acte de cloenda del curs de formació de monitors/es de lleure infantil i juvenil del Barri Besòs. Han participat en l’emotiu i original acte de cloenda, organitzat pels mateixos alumnes: Jordi Martín, conseller del Districte; Pere Almera, Cap de la Franja Besòs; Alfons Hernández, Tècnic d’Accions a Sant Martí de Barcelona Activa; Carles Meilan, president de la Fundació CET 10; Xavi Prat, director de la Fundació CET 10; Dolors Garriga, directora de Formació de la Fundació CET 10 i Ana Calvo, Coordinació Pedagògica a Fundació CET10
VOLS VEURE LES FOTOS DE LA CLOENDA? ENTRA AL NOSTRE FLICKR!
“Sóc gitana i separada i en el meu entorn no és senzill tenir ocasió d’estudiar i de formar-se ni poder deixar els nens per fer-ho. Aquest curs per a mi ha resultat preciós”, diu la Maria, mare de tres fills.
Lorena té 32 anys i dos fills, un de 2 anys i l’altre de 7. “Per a mi aquest curs ha significat una gran oportunitat per obtenir una formació i un títol que em pot permetre aconseguir una feina que m’agrada i que a més sigui compatible amb la cura dels meus fills: un d’ells té un grau de discapacitat i el meu marit també. M’agraden molt els nens i mai hauria pogut accedir a aquesta formació si no hagués estat subvencionada. Estic molt agraïda”.
Lorena és una de les alumnes que durant aquests darrers tres mesos ha seguit el curs de formació de monitors/es de lleure infantil i juvenil subvencionat pel districte del Besòs que, amb aquesta acció vol donar una oportunitat de feina a personesque pertanyen a entorns socioeconòmics complexes i són del mateix districte, entre altres, mares amb càrregues familiarscom és el cas de la Lorena i de la Maria.
La Maria té 33 anys i tres fills. “Em vaig casar molt jove. Sóc gitana, separada i en el meu entorn no és senzill tenir ocasió d’estudiar i formar-se i poder deixar els nens per fer-ho. Aconseguir-ho ha resultat preciós perquè a mi els nens em donen la felicitat. Espero poder tenir una feina en el meu barri i a més treballar amb nens”.
Lucitania té 43 anys i és originària de la República Dominicana. També és mare i assegura que aquest curs li ha servit a més en l’àmbit personal per aprendre a obrir-se, cosa que li costa enormement. “Tots ens hem enriquit mútuament perquè tenim orígens molt diferents. Estic a l’atur i espero que aquest curs em doni una oportunitat de treballar”.
“Estic a l’atur i espero que aquest curs em doni una oportunitat de treballar”, diu Lucitania.
Un dels altres membres d’aquest grup multi ètnic i multicultural és l’Abu de 18 anys i que va arribar a Barcelona amb 11 anys des de Pakistan. Ja ha estat a l’escola del barri Concepció Arenal ensenyant criquet i, després de les pràctiques que ara tenen per davant, espera que aquest curs de formació li permeti treballar com a monitor de lleure. “M’encanta aquesta feina, estar amb els nens, educar-los. A més el curs també ha resultat d’allò més divertit, menys els exàmens, és clar, que sempre has d’estudiar per aprovar-los i esforçar-te una mica més”.
La Paula té 23 anys i dos fills: un de 16 mesos i l’altre de 5 anys. “Em sap greu que s’acabi el curs, perquè per a mi ha estat molt enriquidor. Jo sóc monitora de menjador, però treballo només els dimecres i confio que aquesta formació em doni l’oportunitat de treballar més hores i més dies, cosa que necessito. Només m’emporto coses bones dels moments que hem compartit tots junts i amb l’Ana, la nostra mestra, una amiga per sempre”.
“Moltes gràcies per donar-los l’oportunitat de fer aquest curs i ajudar-nos a treballar en el que ens agrada”, Paula de 23 anys mare de dos fills.
Ana Calvo, coordinadora pedagògica de la Fundació CET 10 que els ha acompanyat intensament al llarg d’aquesta formació, assegura que el grup ha posat el llistó molt alt. “Ha estat molt enriquidor veure la il·lusió i ganes que tots hi posaven tots; alhora que els vincles que s’ha creat han servit de suport, ja que els problemes de casa no sempre es podien quedar fora de les classes”, diu.
“L’autoestima és la clau de la llibertat”.
Durant l’acte de cloenda tots els alumnes han mostrat els seus recursos animant el grup a cantar i a participar en diferents activitats. Hi han estat presents reflexions aportades al llarg del curs pels nostres protagonistes i recollides per Ana Calvo en el vídeo de cloenda que ha ofert als seus alumnes en aquest comiat: “L’autoestima és la clau de la llibertat”, “la importància de sentir-se acompanyat i de saber acompanyar” o “mai és tard per convertir-se en allò que podíem haver estat”.
Apostar per les persones
Carles Meilan, president de la Fundació CET 10, també es mostrava agraït:
“Segur que en aquest curs vosaltres heu après moltes coses, però nosaltres també hem après de vosaltres i seguirem aprenent sempre”.
Jordi Martín, conseller del Districte destacava que iniciatives com aquesta ajuden a millorar cada dia el barri de Besòs. Pere Almera, Cap de la Franja Besòs i Alfons Hernández, Tècnic d’Accions a Sant Martí de Barcelona Activa posaven l’accent en el fet que l’Ajuntament de Barcelona aposti per les persones “i activar-les és la base que farà millor el barri i la ciutat de Barcelona”.
Ens fem escoltar!
Una segona oportunitat per a mares en risc d'exclusió @fundaciocet10 pic.twitter.com/IafYAKgrNe
— 8aldia (@8aldia) February 18, 2017
Els alumnes han après la importancia del treball en equip i la confiança #formació#fundaciócet10pic.twitter.com/tl3a3UTvZM
— Fundació CET10 (@fundaciocet10) 26 de enero de 2017
Comença la cloenda del curs de monitors de lleure del barri besos! #fundaciocet10 #formaciolleure #capinfantsenseesport pic.twitter.com/CPtt1NFBcP
— Fundació CET10 (@fundaciocet10) 26 de enero de 2017