No et perdis l’entrevista que han fet des de l’Ajuntament de Barcelona a la nostra companya Lorena Bernal, actualment dinamitzadora territorial del projecte Patis Escolars Oberts al Barri i responsable de quatre districtes de Barcelona, entre ells Ciutat Vella. La Lorena és monitora i directora de lleure titulada, llicenciada en educació primària i amb un màster de recerca en educació especialitzada en art, cos i moviment. Des de fa 5 anys treballa a la Fundació CET10, entitat que gestiona el projecte Patis Escolars Oberts al Barri.
− En què consisteix el projecte Patis Escolars Oberts al Barri?
− Patis Escolars Oberts al Barri és un projecte que posa a disposició de la gent del barri els patis de les escoles com a espai d’ús públic. Està adreçat a famílies, infants i joves en cap de setmana i en període de vacances escolars (fora d’horari escolar).
“Patis Escolars Oberts al Barri és un projecte que posa a disposició de la gent del barri els patis de les escoles com a espai d’ús públic”
− Com et vas iniciar en el projecte?
− Vaig començar com a monitora de patis oberts, després fent monitoratges (menjadors, activitats extraescolars esportives i artístiques, casals i colònies d’estiu, esdeveniments, dinamitzacions…) i, més tard, suplències de coordinació. He viscut el projecte des dels inicis amb la Fundació CET10, quan va començar a gestionar-lo, coneixent les escoles, les famílies i infants, els adolescents i també la gent gran.
− Quines tasques es realitzen com a monitor/a?
− El monitor/a és la persona encarregada d’obrir el pati, vetlla pel bon ús de les instal·lacions i té cura d’elles així com de les persones que s’hi troben. També és l’encarregat/da de generar dinàmiques dins l’espai.
− El monitor/a es fa càrrec dels infants?
− No, els infants que van als Patis Oberts al Barri han de venir acompanyats sempre d’un adult, però el monitor és responsable de les instal·lacions i de la convivència dels usuaris dins d’elles.
− Es porta algun tipus de registre o es realitzen informes?
− Sí, s’elabora un informe setmanal on es porta el registre del nombre d’usuaris que han participat en el pati (infants, joves, adults), el tipus d’activitat que s’hi ha realitzat (bàsquet, futbol, circ, contes, etc.) i es defineix un tipus de perfil d’usuari per tal d’adaptar les dinamitzacions i activitats en un futur pròxim. Per exemple, si en un dels patis oberts hi van principalment nois i noies joves a jugar a bàsquet, s’intentarà fer una dinamització amb un especialista relacionat amb aquest esport i oferir una sessió oberta a tothom. Aquests informes s’entreguen a la direcció de l’escola amb totes les dades estadístiques dels perfils d’usuaris i, a més, s’informa de les incidències que pugui haver-hi hagut.
− Com arriba la informació a la gent del barri?
− Se’n fa difusió a través de cartells a les escoles i espais habilitats, així com també pancartes penjades a les portes de les escoles.
− Hi ha alguna novetat per aquest any 2018?
− Es fan quatre tipus de dinamitzacions: les familiars, les culturals/artístiques, les esportives i les maletes pedagògiques. Es reparteixen pels centres educatius dels diferents districtes de manera que a cada trimestre hi hagi activitats variades dirigides per dinamitzadors especialistes en les diferents. Les maletes pedagògiques (maletes de jocs tradicionals, de jocs de pilota, de contes, de teatre i disfresses, de jocs de taula, etc.) proporcionen recursos per treballar diferents habilitats d’una forma més lliure i creativa, sempre guiada per un monitor. La novetat més representativa d’aquest any és la presència d’una maleta fixa en cada pati que proporcionarà un gran ventall de material adaptat a l’usuari de cada pati.
− Com es procedeix?
− Primerament es fa una reunió amb l’escola i l’AMPA i se’ls ofereix una proposta per establir quines serien les dinamitzacions més adequades per a cada escola. Per exemple, conta-contes en família o teatre/circ… i s’escull el més adequat en funció de l’escola i el perfil d’usos.
− Com s’aprofita l’espai?
− Aquest projecte té un perfil d’usuaris que utilitzen sovint l’espai. Grups de nens i nenes que van a jugar i fer esport, persones del barri com gent gran o famílies amb infants de 0 a 3 anys, per exemple. Es busca generar cohesió al barri. És per això que busquem acollir, al mateix temps, infants d’un esplai, joves d’un casal, associacions de teatre que necessiten fer una activitat, activitats de pares i mares que busquen un espai diferent… Es vol donar a conèixer aquest projecte per fomentar la creació d’una xarxa dins de cada barri i que s’aprofiti al màxim l’espai dins el marc de les anomenades accions comunitàries.
− Què són les accions comunitàries?
− Actualment, a través dels tècnics del Districte de Ciutat Vella i de les direccions de les escoles, s’estan posant en contacte amb entitats del barri per tal que s’aprofiti més l’espai de les escoles que estan situades en barris d’acció prioritària, com per exemple a Ciutat Vella seria l’escola Drassanes. Allà s’han plantejat unes activitats que giren al voltant de quatre eixos transversals: lectura intergeneracional, pla d’acció per a la difusió dels patis oberts, esports en família i danses del món. La idea és dissenyar una sèrie d’activitats i jornades conjuntament amb les entitats del barri per posar-les en pràctica amb uns objectius i temps concret. És a dir, crear una xarxa al barri on es tingui en compte l’espai dels patis oberts per generar accions educatives.
“Un dels principals avantatges és la creació d’una gran cohesió entre les persones del barri i sorgeixen vincles entre els infants i els monitors”
− Quins patis oberts hi ha al barri de Ciutat Vella? I quins horaris es fan?
− Hi ha 3 centres educatius que tot i estar a prop tenen un perfil i una realitat molt diferent. L’Escola Alexandre Galí a la Barceloneta, l’Escola Drassanes, cap al final de la Rambla, i, l’Institut Pau Claris al costat de l’Arc de Triomf. Les escoles Alexandre Galí i Drassanes obren els dissabtes d’11 a 14 h i, l’institut Pau Claris, els divendres a la tarda de 16.30 a 19.30h. A finals d’octubre es va fer la festa d’inauguració del pati obert de l’escola Drassanes. Va ser tot un èxit perquè l’escola es va implicar molt, es van fer diferents trobades amb els tècnics del Districte per tal que vinguessin els gegants de l’escola Sant Felip Neri i fer una activitat adaptada sobre gegants, un mercat de segona mà, un bar solidari, la mostra del projecte de patis del Col·lectiu Punt 6 i de l’Associació CoeducAcció entre moltes altres coses. Van assistir-hi moltes famílies amb nenes i nens del barri de diverses edats.
− A Ciutat Vella com es veu la participació?
− L’escola Alexandre Galí, en comparació amb els altres dos centres educatius, té una participació una mica menor però juntament amb l’AMPA s’està mirant de potenciar-ho. L’institut Pau Claris té molta participació perquè també compte amb l’alumnat de l’escola Pere Vila que està al costat. S’aprofita molt la pista amb els joves i el porxo de l’entrada amb famílies i infants més petits i gent del barri que passeja. Inclosos els turistes que entren a veure els edificis. I pel que fa a l’escola Drassanes que recentment ha obert el seu pati, s’està donant a conèixer.
− Quins beneficis s’obtenen?
− Un dels principals avantatges és la creació d’una gran cohesió entre les persones del barri i sorgeixen vincles entre els infants i els monitors. El joc lliure en els Patis Escolars Oberts al Barri els permet deixar explorar la creativitat lliurament així com socialitzar-se amb la gent del barri.
− Com ho viuen els monitors/es?
− El monitor/a gaudeix molt i participa en les dinàmiques facilitant la cohesió de grup entre els participants.
“El pati és un espai de seguretat per a tothom amb un monitor/a expert que està present per a qualsevol cosa que es necessiti”
− On estarien els infants si no hi hagués un pati obert?
− Malauradament, estarien jugant al carrer. En canvi el pati és un espai de seguretat per a tothom amb un monitor/a expert que està present per a qualsevol cosa que es necessiti.
Patis Escolars Oberts al Barri és un projecte social i educatiu amb moltes possibilitats de futur. Estic contenta d’haver vist evolucionar el projecte des del principi, i ajudar a expandir-lo cap a una xarxa d’accions comunitàries. És un projecte molt enriquidor i em sento molt agraïda.
No et perdis aquest vídeo sobre el “Projecte Patis Oberts al Barri: quan la comunitat fa seva l’escola”