el gran repte

“Amb la Interconnexió volem organitzar la festa de l’esport dels adolescents

L’Omar va tenir una adolescència complicada i tenia 16 anys quan va apuntar-se a participar en les activitats esportives organitzades per El Gran Repte. Avui, amb 21 anys, és un dels especialistes d’aquest projecte.

La Clara, que es va apuntar a El Gran Repte fa un parell d’anys per gaudir de les danses urbanes, també s’ha convertit en especialista.

Són només dos dels més de 300 joves que aquest projecte ha ajudat a créixer al llarg d’aquests quatre anys, quan va començar impulsat també per l’Ajuntament de Barcelona per frenar l’abandonament de l’activitat física després de l’etapa de primària.

“El Gran Repte estimula la pràctica d’activitat física oferint als joves les activitats que poden ser més atractives per a ells i elles”

En aquest temps El Gran Repte ha estimulat la pràctica d’activitat física oferint als joves les activitats que podien ser més atractives per a ells i elles. Alhora, durant la seva pràctica se’ls ha facilitat desenvolupar habilitats socials i responsabilitats que asseguressin una bona convivència dins el grup. S’ha treballat perquè se sentin identificats i vinculats al grup mitjançant l’escolta activa dels seus feedbacks i l’adaptació constant a les seves peticions. Ells i elles són part essencial perquè el projecte sigui tot un èxit.

Interconnexió: enriquir-se els uns als altres

Des de fa menys d’un any, en Lluís Gual és el coordinador d’El Gran Repte. A ell l’esport també el va ajudar molt durant l’adolescència: “L’esport em va despertar l’interès per aprendre i gràcies a l’esport vaig convertir-me en un bon estudiant quan no ho era. A l’esport hi pots trobar moltes coses: diversió, salut, identificació i vincles, per això El Gran Repte em sembla una gran iniciativa, on es treballa amb els valors transversals de l’esport: respecte, inclusió, solidaritat, cooperació, autonomia i responsabilitat.

Ara, en aquesta nova etapa que suposa l’interconnexió, El Gran Repte es planteja una nova fita per afavorir una connexió encara més intensa entre els diferents grups que formen part d’El Gran Repte a Barcelona. “Amb la Interconnexió volem organitzar la festa de l’esport dels adolescents. Serà una trobada de tots els grups perquè s’enriqueixin els uns als altres, coneguin diferents realitats i gaudeixin plegats de la pràctica esportiva.

“Ens estem esforçant per buscar referents que ens ajudin a trencar amb els estereotips de gènere”

Fins ara els esports més habituals d’El Gran Repte eren el parkour, les danses urbanes, el patinatge urbà, l’escúter, la dansa aèria, el trapezi, la defensa personal i la zumba. Però hi ha també adolescents a qui els agrada practicar esports més convencionals com: el futbol, el bàsquet, el vòlei, etc. Sense oblidar un dels objectius principals del projecte, que la perspectiva de gènere continua sent un dels grans reptes pendents: I en aquest sentit també ens estem esforçant a buscar referents que ens ajudin a trencar amb els estereotips de gènere i, per tant, noies a qui els agradi el parkour, per exemple, i nois que vulguin fer danses urbanes”, diu Lluís Gual.

“La programació es modifica i s’adapta a les necessitats reals”

Un funcionament assembleari

En totes les trobades d’#elgranrepte es vetlla perquè tothom tingui veu i se senti escoltat. Per exemple, durant el campus organitzat a l’estiu, els i les organitzadores elaboren, mesos abans del començament del campus, una proposta de programació i, un cop començat, a l’inici de cada setmana, hi ha una assemblea que té com a finalitat que tothom pugui dir-hi la seva. La programació es modifica i s’adapta a les necessitats reals. En tot això, el director del projecte, que actua com a mediador, dinamitza l’assemblea facilitant que tothom se’n senti partícip.

Els objectius d’#elgranrepte

  • Augmentar el volum de participants que practiquen activitat esportiva en el col·lectiu adolescent.
  • Oferir continuïtat de la pràctica esportiva en el pas de l’etapa de Primària a Secundària.
  • Interconnectar-los i socialitzar-los, compartir experiències, espais i aprenentatges entre iguals.
  • Augmentar la presència femenina de participants i especialistes.
  • Aprofitar el caràcter lúdic i motivador de la pràctica esportiva per treballar valors i hàbits saludables.
  • Desenvolupar la capacitat de gestionar el temps, les emocions i els conflictes.

Vols formar part d’#elgranrepte? Escriu a: [email protected] adreçant-te al Lluís Gual.