El CEM Júpiter va acollir el 17 de juny la 6a edició de la Campanya Cap nen s’ofega, després de 2 anys d’interrupció a causa de la situació provocada per la Covid-19.
CET10 va recuperar un dels esdeveniments habituals a l’inici de l’estiu per conscienciar les famílies de la necessitat de vigilar i aplicar les mesures de prevenció que garanteixin la seguretat dels infants dins i fora de l’aigua.
Amb l’arribada de la calor i el bon temps es multipliquen els banys a piscines, platges, rius i llacs. Per aquest motiu, és un moment idoni per a l’organització de dues jornades, una a Barcelona i una altra a València, amb l’objectiu de conscienciar les famílies de la importància d’una vigilància intensiva dels infants quan són dins o a prop de l’aigua.
La primera es va celebrar el 10 de juny al Polideportivo Malilla de València i la segona el 17 de juny al CEM Júpiter de Barcelona.
Com en edicions anteriors, s’hi van fer pràctiques i simulacions a la piscina i els infants i les seves famílies van participar en diferents jocs educatius. Tot orientat a evitar els ofegaments infantils, que continuen sent la segona causa de mort per accident en menors.
D’aquesta forma, el CEM Júpiter va recuperar una de les seves activitats més emblemàtiques.
El cap de setmana anterior, el Polideportivo Malilla de València va acollir la 2a edició de En el agua, 0 riesgos, en una jornada en la que van participar una vintena de famílies.
Un infant es pot ofegar en menys de 30 segons i 10 centímetres d’aigua
La campanya Cap nen s’ofega va començar amb una xerrada teòrica i participativa a càrrec de l’expert en seguretat aquàtica, Ramsés Martí, qui va facilitar els consells imprescindibles per evitar els accidents i va parlar dels elements segurs a l’aigua.
Martí aconsella ensenyar els infants a nedar com més aviat millor, disposar d’armilles salvavides homologades i mantenir una vigilància constant, ja que la majoria dels ofegaments a la llar es produeixen fora de l’estona de bany, és a dir, en aquells pocs segons en què no se sap on és el l’infant.
Els menors d’1 any depenen totalment dels cuidadors i cuidadores i es poden ofegar en menys de 30 segons i en només 10 centímetres d’aigua.
El risc es multiplica si no hi ha barreres ni vigilància adequada, especialment a les piscines privades, on la instal·lació d’una tanca que envolti la piscina evitaria fins al 75% de les morts per ofegament.
Màxima alerta aquest estiu
El tancament d’instal·lacions esportives i la cancel·lació de cursos de natació a causa de la pandèmia de la Covid-19 ha augmentat el número d’infants que no han fet natació ni coneixen les mesures de seguretat dins i fora de l’aigua. Per tant, “aquest estiu hem d’extremar les precaucions i estar molt més alerta”, indica l’expert en seguretat aquàtica, Ramsés Martí.
La disminució de l’entrenament de les habilitats de supervivència aquàtica i les classes de natació dels infants d’entre 3 i 5 anys també pot tenir un efecte a llarg termini, ja que les xifres d’ofegament en adolescents i adults és molt elevada. A Catalunya es van registrar 39 ofegaments l’any 2021, segons les dades facilitades per la Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme.
“Treballar la seguretat a l’aigua des d’una edat temprana evita i redueix el risc d’ofegament en adolescents i adults, ja que afavoreix un comportament responsable dins i fora de l’aigua al llarg de tota la vida”, assegura Martí.
Actualització dels 10 consells per gaudir d’un bany segur
Els ofegaments a l’aigua són la segona causa de mort en menors de 14 anys. Per evitar-ho hem elaborat un fullet amb 10 consells per a un bany segur.
Consulta’l i/o descarrega’l en aquest enllaç