Actualment CET10 està implementant el seu Projecte Educatiu Espai Migdia a 11 escoles de Barcelona situades al districte de Sant Martí, de Sant Andreu, a Santa Coloma i a l’Hospitalet de Llobregat. Aquest projecte porta cada dia als infants d’aquests menjadors escolars accions pedagògiques que tenen com a objectiu la integració d’uns bons hàbits, fonamentals per a la salut actual i futura de l’infant, així com l’adquisició d’unes actituds personals i socials, determinants per al seu desenvolupament integral.
El migdia, el moment en el qual tots els infants de l’escola o alguns grups de diferents edats coincideixen al menjador, constitueix una gran oportunitat educativa. És un moment per aprendre a menjar de manera equilibrada, però també per adquirir hàbits personals i socials que enriqueixin els infants. Aquest espai educatiu, que es nodreix dels valors educatius de CET10 i dels seus més de 20 anys d’experiència, es divideix en l’estona dedicada a l’àpat i l’estona de lleure educatiu i esbarjo.
A l’estona de l’àpat, el fet d’apostar per fomentar grups heterogenis amb infants de diferents edats possibilita el treball de l’autonomia, la cooperació i la corresponsabilitat. L’estona de lleure i esbarjo compta amb una sèrie de propostes d’activitats pensades per a estimular interaccions entre els diferents grups d’edat que fomentin el creixement personal dels infants, potenciant els valors que faciliten la convivència amb els altres, i que promoguin el respecte per l’entorn i la diversitat social. Són activitats que descobreixen noves formes d’entreteniment als infants a través del joc, l’expressió dels sentiments així com el gust per la curiositat i creativitat.
També s’aposta per les Activitats Motrius Cooperatives proposades pels mateixos infants i que, amb l’ajuda de l’equip de monitoratge de CET10, es duen a terme en l’espai d’educació en el lleure. Constitueix una bona oportunitat per promoure-hi el respecte per l’entorn, la diversitat social i afavorir el coneixement del propi cos i les seves capacitats perceptives i de moviment.
“Les accions pedagògiques de l’Espai Migdia aprofiten l’oportunitat educativa que facilita el moment del menjador i l’estona d’esbarjo per a crear activitats que garanteixen el desenvolupament integral dels infants”
Una feina coordinada i artesanal
L’equip de monitoratge de CET10 treballa de manera alineada amb el marc pedagògic i educatiu de cada escola. És una tasca artesanal i consensuada perquè aquest espai permeti, als més grans i als més petits, conèixer les normes de convivència del menjador. Un dels principals objectius del monitoratge és que els infants siguin corresponsables en les tasques diàries de l’Espai Migdia i integrin hàbits de convivència. I, a més a més, coneguin el valor nutricional de cada àpat i adquireixin cultura gastronòmica. A l’Espai Migdia de CET10 hi ha també un protocol d’al·lèrgies i intoleràncies: “El protocol de menús especials és una altra de les peces clau per al correcte funcionament de l’Espai Migdia. Un bon protocol (elaborat, rigorós, fruit de l’observació i les sinergies pròpies del treball en equip i, fins i tot, sofisticat) facilita la prevenció i la detecció, i dona molta tranquil·litat a tots els agents implicats en l’escola: alumnes, famílies i equips directius, de cuina i de monitoratge. Aquest protocol fa possible la supervisió d’una manera integral i permet disposar d’informació ben estructurada, fet que redueix sensiblement el risc d’intoxicacions. Un protocol com cal és una eina potent sempre que permeti l’adaptació a temps real, perquè les al·lèrgies i intoleràncies es poden manifestar sense previ avís. Ha de ser un recurs clar, concret i entenedor alhora que obert a la innovació, als canvis i a les noves situacions”, explica Pep Fernández, coordinador de l’Espai Migdia a CET10.
“L’Espai Migdia, per a CET10, és un projecte educatiu que engloba tots els infants com a protagonistes i, per tant, s’hi tenen en compte les opinions crítiques que aquests aporten i aquelles visions que permetin potenciar allò que sigui enriquidor per a ells”, diu Sara Lurbe, coordinadora pedagògica de l’Espai Migdia de CET10”
Aprenentatges aplicables a la vida quotidiana
“Des de CET10 sempre s’ha entès el lleure com una pràctica educativa de vital importància per al desenvolupament integral de la persona, tant a nivell físic com a nivell psicològic, emocional, social i cognitiu. Al lleure hi ha espai per a la diversió i la relació entre companys, però també per aprendre aspectes tan importants com l’autoconeixement i l’acceptació d’un mateix”, diu Ana Calvo, coordinadora pedagògica de CET10.
El lleure ensenya aspectes aplicables a la vida quotidiana i ajuda a treballar valors i conductes com la companyonia, la solidaritat i el joc net, entre d’altres. Així, de la mateixa manera que a l’estona de l’àpat es busca que l’infant adquireixi uns bons hàbits, l’estona de lleure i esbarjo també té uns objectius pedagògics. Mentre es gaudeix del joc lliure al pati i es participa en jocs i activitats noves, es tracta que s’acceptin les normes de convivència en el joc, es respectin els companys i companyes i el seu espai de joc, s’aprenguin a resoldre petits conflictes, es fomenti el pensament creatiu, es comparteixi i es desenvolupin destreses motriu i psicomotrius. “L’Espai Migdia per a CET10 és un projecte educatiu que engloba tots els infants com a protagonistes i, per tant, es tenen en compte les opinions crítiques que aquests aporten i aquelles visions que permetin potenciar allò que sigui enriquidor per a ells”, diu Ana Calvo, coordinadora pedagògica de CET10.
La importància de la Comissió d’Espai Migdia |
Com funciona aquesta comissió de l’Espai Migdia i es fomenta la bona comunicació entre tots els agents que la constitueixen? El paper de la Comissió d’Espai Migdia és fonamental! Aquesta comissió està formada pels diferents agents implicats en aquest projecte: l’AFA/AMPA (representants de les famílies), la direcció del centre (equip directiu), responsable de cuina i representants de CET10 (coordinadors pedagògics i coordinadors del projecte) i, en alguns casos, la direcció de la Fundació.
|