El passat 1 de juny al Polideportivo Malilla de València i el 8 de juny al CEM Júpiter de Barcelona, es van celebrar dues jornades per a conscienciar les famílies de la necessitat d’una vigilància intensiva dels infants quan són a l’aigua. Amb diversos jocs i exercicis pràctics, l’expert en seguretat aquàtica Ramsés Martí va ensenyar com podem gaudir d’un bany segur aquest estiu i evitar l’ofegament infantil.
“Quan els infants són a l’aigua cal estar tan a prop d’ells com per poder abraçar-los en qualsevol moment. No oblidem que l’ofegament és la segona causa de mort per accident en els infants”, diu l’expert en seguretat aquàtica Ramsés Martí”
Ja fa cinc anys que per aquestes dates es posa en marxa la campanya Cap Nen S’ofega per ajudar les famílies a fer del temps d’anar a l’aigua un moment segur. És una jornada de conscienciació amb l’objectiu d’evitar els ofegaments, la segona causa de mort per accident en menors de 14 anys. L’expert en seguretat aquàtica Ramsés Martí hi dona una xerrada teòrica, s’hi fan pràctiques i simulacions a la piscina, i també hi ha una sèrie de jocs educatius per als infants i les famílies. A més de celebrar-se el passat 8 de juny al CEM Júpiter de Barcelona, amb la presència de més 80 famílies ―i diversos mitjans de comunicació―, aquest any la campanya també es va celebrar el dissabte 1 de juny al Polideportivo Malilla de València, on, en aquesta primera edició de “En el agua, 0 riesgos”, van participar-hi 30 pares i mares amb els seus fills, i va tenir una bona acollida.
PODEU VEURE EL VÍDEO DEL “CAP NEN S’OFEGA” AQUÍ
“A l’aigua, l’únic element homologat i cent per cent segur és l’armilla salvavides de la talla adequada”, diu l’expert en seguretat aquàtica Ramsés Martí”
Per desgràcia, darrerament han estat notícia alguns flotadors que suposen un greu perill. Desenes de persones ―i un infant que va morir per aquesta causa― han hagut de ser rescatats pel Salvament Marítim per haver utilitzat flotadors de grans dimensions, i sovint amb forma d’animal, que les corrents marítimes i el vent porten a la deriva mar endins. “Posem uns braçals o un flotador als nostres fills i filles, i hi confiem, i la falsa sensació de seguretat que proporcionen resulta extremadament perillosa. A l’aigua, l’únic element homologat i cent per cent segur és l’armilla salvavides de la talla adequada. De la mateixa forma que, quan els infants van amb bicicleta, els posem el casc, a l’aigua han de portar una armilla salvavides”.
Apostar per una seguretat activa
“L’Organització Mundial de la Salut aconsella que la vigilància sigui intensiva i que aquesta vigilància la faci una persona adulta. Jo afegeixo que aquesta persona ha de ser també capaç d’actuar”, diu Ramsés Martí. Tenir els nostres fills a tocar, no deixar mai un objecte surant en l’aigua que pugui atreure la seva atenció i posar balles al voltant de les piscines privades són mesures de seguretat imprescindibles. “Existeixen altres mesures de prevenció dels ofegaments a l’aigua com les polseres que sonen quan un infant cau a l’aigua. També es pot adquirir un cinturó que s’infla a l’alçada de la cintura quan la persona l’activa per surar en cas de perill. Però convé apostar per una seguretat activa que eviti l’accident i no només que en minimitzi les conseqüències”, assegura Ramsés Martí.
També cal una formació en seguretat de les persones que acompanyen els infants quan fan activitats a l’aigua a les escoles i casals d’estiu. “Per això, nosaltres promocionem que els nostres monitors realitzin formacions en primers auxilis als infants”, comenta Ana Caso, la directora adjunta de la Fundació CET10.
Un infant pot ofegar-se en menys de 20 segons
Ensenyar-los com més aviat millor a surar, a girar-se panxa amunt per poder demanar auxili i a nedar, tenint present que quan saben nedar també han d’estar vigilats perquè l’excés de confiança no els posi en perill, són altres recomanacions dels experts. Perquè un infant pot ofegar-se en menys de 20 segons. L’any 2018 a Catalunya van morir 41 persones ofegades a l’aigua, i d’aquestes, 5 eren menors. Entre el 2015 i el 2018 han estat 23 els infants morts per ofegament a l’aigua. Al llarg del 2019, ja s’han registrat 4 ofegaments de menors (xifra fins al 30 d’abril) i encara no ha començat l’estiu.
“Les franges d’edat amb més risc són els infants de 0 a 4 anys, seguida de la franja d’edat de 5 a 9 anys”
10 Consells per un bany segur
Consulta el decàleg dels 10 consells per un bany segur en aquest enllaç
Ens fem escoltar!
APARICIONS ALS MITJANS
Cap nen s’ofega (Barcelona)
ARA CRIATURES (ACTIVITAT NÚMERO 8)
TV3 A LA CARTA
BETEVÉ
RAC 1 – DIUMENGE 9/06 A LES 8H (MINUT 30’38)
RAC 1 – DIUMENGE 9/06 A LES 14H (MINUT 7’07)
INFORMATIUS CATALUNYA RÀDIO I CATALUNYA INFORMACIÓ
AL DIA CAT
ECO DIARIO
WEB UNIVERSITAT AUTÒNOMA. ESCOLA DE PREVENCIÓ I SEGURETAT INTEGRAL
LA RAZÓN
EL DIARIO
LA VANGUARDIA (NOTÍCIA NÚMERO 4)
LA COPE
DIARI DE TERRASA
EL SEGRE
TV3 A LA CARTA
TWEET ACN
Una jornada formativa ajuda pares i nens a evitar ofegaments a l’aigua, la segona causa de mort per accident en infants. Prop d’una trentena de menors han morts ofegats des del 2015 a tot Catalunya pic.twitter.com/XFGuJgna0l
— ACN (@agenciaacn) 8 de junio de 2019
TWEET VALÈRIA AUBAREDA
Nova edició de la campanya #CapNenSofega per prevenir els ofegaments infantils, la segona causa de mort per accident en menors, després dels accidents de trànsit @fundaciocet10 pic.twitter.com/DQjet6BGvF
— Valèria Aubareda 🎗 (@vauba123) 7 de junio de 2019
En el agua, 0 riesgos (València)
7 TELEVALÈNCIA – DIVENDRES 31/05
RADIO NACIONAL DE ESPAÑA – INFORMATIVOS DE LA COMUNIDAD VALENCIANA – DIVENDRES 31/05 (MINUT 35’45) – PODCAST PER DESCARREGAR
LA VANGUARDIA – COMUNIDAD VALENCIANA
LA RAZÓN
L’INFORMATIU – DIVENDRES 31/05 (MINUT 13)
REEMISIÓ L’INFORMATIU – DIVENDRES 31/05 (MINUT 9’03)
AGENCIA EFE
HELLO VALENCIA
PROGRAMA LA TARDE DE LA COPE (MINUT 00’27)
SUMA’T A LA CAMPANYA #CAPNENSOFEGA A TRAVÉS DE LES NOSTRES XARXES SOCIALS FACEBOOK, INSTAGRAM, I A LA CAMPANYA #ENELAGUA0RIESGOS A TRAVÉS D’AQUESTS ALTRES PERFILS DE XXSS: FACEBOOK I INSTAGRAM