“Si ens haguessin dit que hauríem arribat fins aquí, no ens ho hauríem cregut”, diu Xavi Prat, director de la Fundació CET10
Aquest mes d’octubre, CET10 celebra els seus vint-i-cinc anys. Són vint-i-cinc anys de treball en l’esport a l’escola, en diferents seccions esportives, en activitats de lleure i en serveis als centres educatius. La Fundació CET10 i el Centre de Formació fomenten la integració, la formació i ajuden els infants i joves a créixer en els valors de l’esport i el lleure.
CET10 va néixer per promoure l’esport en edat escolar fora de l’horari lectiu. El camí es va iniciar ara fa vint-i-cinc anys en vuit escoles del districte de Sant Martí i va generar un model d’esport i lleure únic. En l’actualitat treballen a 100 centres educatius amb 300 monitors i monitores. Cinc mil dos-cents infants i joves hi fan esport i, dins la seva àrea de Lleure, compta amb 32 projectes entre casals, colònies i campus, on treballen 310 monitors i monitores, i se sumen anualment 17.000 inscripcions. “Intentem que tots els nostres projectes destaquin pels valors educatius enfront del resultadisme. Per aquest motiu, el tracte amb les persones que formen part d’aquests projectes es cuida al màxim. El nostre equip de treball és el principal actiu i, per tant, la formació continuada es prioritza. El principal objectiu és promocionar l’esport i les activitats de lleure i fer que arribi a totes les capes socials”, explica Xavi Prat, director de la Fundació CET10.
“El principal objectiu de la Fundació CET10 és promocionar l’esport i les activitats de lleure, i fer que arribi a totes les capes socials”
Cap Infant Sense Esport, treballar per a la integració
La integració està present en totes les tasques de la Fundació CET10 i el projecte Cap Infant Sense Esport n’és un exemple: des de fa sis cursos ha implementat les Tardes Educatives al Besòs dins les escoles Eduard Marquina i Concepció Arena, ambdues amb un alt grau d’alumnat procedent de diferents països i on és important millorar-ne la convivència, vetllar per la seva qualitat de vida i despertar-los la passió per aprendre. “Gràcies a les Tardes Educatives, els infants es queden a dinar i fan activitats extraescolars vinculades a l’esport o al ball. Aquestes propostes han servit per unir els infants, afavorir-ne l’autoestima, ensenyar-los a cooperar i sobretot per disminuir molts dels conflictes que s’originaven”, explica Ana Caso, directora adjunta de la Fundació CET10.
“Les Tardes Educatives al Besòs han servit per unir els infants, afavorir-ne l’autoestima, ensenyar-los a cooperar i sobretot per disminuir molts dels conflictes que s’originaven”
El Gran Repte, valors i hàbits saludables
El Gran Repte és un altre dels projectes de la Fundació CET10. Els mateixos adolescents han dissenyat El Gran Repte per assolir el foment de l’esport, els valors i els hàbits saludables en l’adolescència, una etapa de la vida on és freqüent que els joves abandonin l’esport i l’activitat física. El Gran Repte posa l’accent en facilitar la continuïtat de la pràctica esportiva independentment del gènere i que els adolescents siguin els protagonistes del seu temps lliure, per ajudar-los d’aquesta manera a desenvolupar la seva autonomia. Busca educar-los en els valors del respecte i de l’acceptació de les diferències pròpies i alienes; fomenta la integració de tots els participants sense distinció de raça, gènere, religió, classe social…, fins a concebre tot plegat com un tot homogeni, i treballa la solidaritat, la cooperació, l’esforç, la participació, l’equitat i la responsabilitat.
“El Gran Repte està dissenyat per als adolescents i pels mateixos adolescents, amb l’objectiu de fomentar l’esport, els valors i els hàbits saludables en aquesta etapa de la vida, on és freqüent que els joves abandonin l’esport i l’activitat física”
El menjador, una oportunitat educativa
CET10 també aprofita l’oportunitat educativa que dóna la Gestió de l’Espai migdia, per organitzar accions pedagògiques que fomentin uns bons hàbits per a la salut de l’infant i l’adquisició d’unes actituds personals i socials que facilitin el seu desenvolupament integral. Es treballa amb empreses que serveixen menjar de molta qualitat i alhora es fan activitats esportives i de lleure seguint el model pedagògic de cada escola. En l’actualitat aquest servei es presenta a 12 escoles de Barcelona.
El Centre de Formació, formar i acompanyar
Des de l’any 1999, el Centre de Formació de CET10 forma més de 1.200 alumnes cada any en l’esport i lleure. També té una formació professional esportiva amb gairebé 300 inscrits. “La igualtat d’oportunitats i la inclusió són a la base d’aquesta iniciativa formativa. No entenem la formació de manera aïllada. Formem per continuar acompanyant aquest infant que comença amb nosaltres en l’esport i el lleure i que es vol professionalitzar en un espai que coneixem i dominem bé”, explica Dolors Garriga, directora del Centre de Formació.
“Formem per continuar acompanyant aquest infant que comença amb nosaltres en l’esport i el lleure, i que es vol professionalitzar en un espai que coneixem i dominem bé”
La Formació Capacit’add és una de les darreres iniciatives del Centre de Formació vinculat a la Fundació CET10. Aquesta formació, que va iniciar el seu camí fa tres anys, ofereix als joves amb discapacitat intel·lectual un seguiment personalitzat i un creixement personal perquè treballin com a auxiliars de Monitors d’Esport i Lleure Educatiu. Representa un pas més enllà en la posada en pràctica dels valors d’integració mitjançant l’esport i el lleure, i dóna als joves amb discapacitat intel·lectual lleu eines i estratègies per tal de millorar la seva ocupabilitat. “Des de la nostra experiència, l’autoestima dels joves formats a ‘Capacit’add!’ ha crescut igual que la seva seguretat personal. I per als infants, tenir-los com a monitors ha suposat acceptar la normalitat de la diferència i trencar prejudicis”, afirma Ana Calvo, coordinadora pedagògica del Centre de Formació i Responsable del projecte “Capacit’add”.