Sempre és un bon moment per regalar llibres als més grans i als més petits de casa. Així doncs, per què no aprofitar aquestes festes de Nadal per gaudir del plaer i beneficis de les històries? Aure Farran, coordinadora del suplement Ara Criatures del «Diari Ara»; Ana Calvo, coordinadora pedagògica del Centre de Formació CET10; Núria Puyuelo, codirectora i cofundadora de l’editorial Nanit; Olga Barroso, una de les autores de l’editorial Sentir, i María Barceló, copropietària de la Llibreria Lluna de Palma de Mallorca, ens fan les seves recomanacions. Aquí teniu 14 obres inoblidables!
1. “Los pájaros del arcoíris”
Autora: Olga Barroso Braojos
Il·lustradora: María Jesús Santos Heredero
Editorial Sentir
“Un llibre per a la prevenció de la violència de gènere i per promoure la igualtat entre nens i nenes”
Aquest és un llibre per a la prevenció de la violència de gènere i per promoure la igualtat entre nens i nenes. “Aquest ‘senticonte’ parla d’amor i de com algunes relacions afectives, lluny de ser amoroses, acaben en violència. Ensenya als pares i a les mares com explicar les diferències entre una relació sana i una relació tòxica, perquè si l’amor de parella és sa, és fantàstic; però si és tòxic o inadequat, resulta perillós. Avui, malauradament, hi ha relacions de parella molt negatives. I crec que és molt important que pares i mares preparem als nostres fills i filles per afrontar aquests perills socials, entre els quals la parella pot ser un. Recomano aquest conte perquè ajuda els fills a protegir-se de les relacions insanes de parella, si un dia en el futur ensopeguen amb una relació d’aquest estil, podran reconèixer-la, sortir-ne i el seu desenvolupament no en quedarà perjudicat”, diu Olga Barroso, diplomada en Traumateràpia infantil-sistèmica, experta en violència de gènere i autora de “Los pájaros del arcoíris”.
2. “Ara som gegants”. Una cançó contada de Joan Dausà
Il·lustrat per Jorgina Juvé
Editorial Nanit
“Una història que explica com els més petits poden ser els més valents quan planten cara a les seves pors”
L’editorial Nanit explica històries plenes de música. La Núria i la Laia, les seves creadores, de les cançons en fan contes, per apropar-les als més petits de la casa i fer-los arribar els missatges que amaguen. A més, cada conte col·labora amb una ONG en defensa dels drets dels infants. “Ara som gegants, un conte il·lustrat per la Jorgina Juvé, està basat en la cançó homònima de Joan Dausà, que parla de com els més petits poden ser els més valents quan planten cara a les seves pors. El protagonista n’és l’Aran, un nen que té somnis que el fan tremolar. Li fan por els monstres que s’amaguen sota el llit, les ombres dels passadissos, el so de la pluja… Però és capaç de parlar-ne, d’enfrontar-s’hi amb la gent que estima i de convertir aquestes pors en un satèl·lit que es va allunyant”, explica Núria Puyuelo, directora i fundadora de Nanit.
3. “Compta amb mi”. Una cançó contada de Txarango
Il·lustrat per Valentí Guabianas
Editorial Nanit
“Un llibre que és un cant a l’amor incondicional”
Aquest és un altre dels contes de Nanit. “Il·lustrat per en Valentí Gubianas, aquest conte està basat en la cançó homònima de Txarango, que representa un cant a l’amor incondicional, una oportunitat per dir als més petits que comptin amb nosaltres, en l’últim sospir de la nit i en el primer alè del dia”, ens explica la Núria Puyuelo.
4. “Invencibles”. Una cançó contada d’Els Catarres
Il·lustrat per Montse Forradelles
Editorial Nanit
“Un llibre sobre els sentiments entre els germans i el poder de la imaginació”
“Invencibles” és un conte il·lustrat per la Montse Forradelles que està basat en la cançó homònima d’Els Catarres. Parla dels sentiments entre els germans i del poder de la imaginació amb què converteixen el seu dia a dia en una aventura. “En Guim i l’Arlet s’estimen i es barallen com tots els germans, però junts són invencibles: poden viatjar per mons estranys, lluitar contra gegants, cavalcar per mil deserts, navegar amb els vikings… perquè l’un al costat de l’altra són més forts i més valents”, ens explica la Núria Puyuelo.
5. “Mares i pares influencers”
Autores: Eva Bach i Montse Jiménez
Editorial Rosa dels Vents
“Un llibre imprescindible, si tenim adolescents a casa”
“Aquest és un llibre imprescindible, si tenim adolescents a casa. Per mitjà de 50 idees ens mostren com obrir-nos a noves opcions d’entendre la realitat per comprendre millor els joves, comunicar-se amb ells de forma més eficaç, teixir uns vincles personals saludables i unes relacions educatives estimulants”, recomana als pares i mares Aure Farran, coordinadora de l’Ara Criatures del «Diari Ara».
6. “¿Cuántas veces te lo tengo que decir?”
Autora: Maribel Martínez
Editorial Arpa
“Pautes eficaces i senzilles per aconseguir que els fills ens escoltin, ens respectin i ens obeeixin en situacions quotidianes”.
En vam parlar quan vam entrevistar-ne l’autora i l’Aure Faran també l’ha triat: “La psicòloga Maribel Martínez, experta en teràpia breu estratègica, ens proposa pautes eficaces i senzilles per aconseguir que els fills ens escoltin, ens respectin i ens obeeixin en situacions quotidianes. Aborda temes com el respecte als pares i als germans, l’autonomia personal, la responsabilitat, la intel·ligència emocional o la utilització de les pantalles”.
7. “Qui ha estat?”
Autor: Jaume Copons
Il·lustrador: Gusti
Editorial Combel
“Per a infants a partir de 3 anys, la història de la Rosa, a qui sempre li toca el rebre”
Una lectura recomanada per a nens i nenes a partir de tres anys. La coordinadora del suplement Ara Criatures també ha triat aquest conte, que explica la història de la Rosa: “A la Rosa sempre li toca el rebre quan a casa algú ha fet una malifeta. Però ella, fixant-s’hi molt, és capaç de trobar-ne els veritables culpables. I vosaltres? Cas per cas, jugueu a descobrir el culpable observant l’escena amb atenció”.
8. “SOS: Monstres de veritat”
Autora: Marie G. Rohde
Editorial Zahorí Books
“Un àlbum per salvar el planeta i convertir-se en herois mediambientals”
Un altre dels títols escollits per Aure Farran, coordinadora del suplement Ara Criatures, és aquest àlbum fantàstic, que proposa als lectors convertir-se en petits activistes per salvar el planeta. “Hi ha monstres que provoquen tempestes, assequen llacs i espanten els animals, i que hem creat els mateixos humans. Només herois mediambientals com la canalla poden derrotar-los! Es proposa als lectors convertir-se en petits activistes per ajudar a vèncer aquestes malvades criatures. Recomanat a partir de 6 anys”.
9. “La veïna més dolenta de totes les veïnes”
Autor: Jordi Sierra Fabra
Il·lustracions: Laia Berloso
Ed. La Galera
“Una història a través d’un record, per a infants a partir de 8 anys”
Jordi Sierra i Fabra, un escriptor que ha rebut els premis més prestigiosos del món de les lletres i ha escrit més de 400 obres, moltes d’ells best-sellers, és l’autor d’aquesta història. “A través d’un record d’infantesa, l’autor descobreix una velleta amb dues cares i un nen que indaga en els secrets d’aquesta veïna, que ha aconseguit enganyar tothom. És un llibre per a infants a partir de 8 anys”.
10. “Baba, no vull dormir”
Autors: Joan Turu i Míriam Tirado
Edicions el Cep i la Nansa
“El secret infal·lible per aconseguir una son dolça”
La Baba és una mussola encarregada de la nit i de protegir tots els nens i nenes del món mentre dormen. Però hi ha un problema, molts d’aquests nens no volen anar a dormir i tots ells per raons molt diverses. I això desgasta també les seves mares i pares. La Baba ens explicarà un secret infal·lible per aconseguir una son dolça i serena a través de la respiració i la consciència del propi cos. I tot plegat acompanyat per les cançons del grup musical Xiula. No us perdeu aquesta lectura recomanada per l’Ana Calvo, coordinadora pedagògica del Centre de Formació CET10.
11. “¿A qué sabe la luna?”
Autor: Michael Greniec
Ediciones Kalandraka
“Una història que enamora els infants de 3 a 5 anys”
L’Ana Calvo ens torna a proposar un altre llibre per a nens i nenes de 3 a 5 anys. Feia temps que els animals desitjaven saber quin gust tenia la lluna. Deu tenir un gust dolç o bé salat? Volien provar-ne un trosset i a la nit miraven cap al cel. S’estiraven i intentaven agafar-la, allargant el coll, les cames i els braços. Qui no ha somniat alguna vegada arribar a fer una mossegada a la lluna? Aquest és el desig dels animals d’aquest conte. Només en volien provar un trosset, però per més que s’estiraven, no arribaven a tocar la lluna. Llavors, la tortuga va tenir una idea: “I si puges damunt la meva esquena, potser així arribem a tocar la lluna”, li va dir a l’elefant.
12. “T’estimo (quasi sempre)”
Autora: Anna Llenas
Il·lustradora: Anna Llenas
Editorial Estrella Polar
“Un llibre que convida a la comprensió d’allò que ens fa diferents”
Anna Llenas va deixar el món de la publicitat i es va posar a dissenyar, a escriure i a il·lustrar els seus llibres. En aquest conte en Lolo i la Rita són molt diferents i acceptar les diferències sovint no és fàcil… Però qui els va dir que ho seria? Aquest és un conte per a nens i grans que convida a la comprensió d’allò que ens fa diferents, mostrant el màgic efecte dels pols oposats. Aquesta lectura també és recomanda per l’Ana Calvo, coordinadora pedagògica del Centre de Formació CET10.
13. “Quants arbres fan un bosc?”
Autor: Baroux
Editorial Símbol editors
“Escoltar a tothom, fins i tot els més petits”
María Barceló, copropietària de la llibreria Lluna de Palma de Mallorca, ens proposa aquesta divertida història sobre la necessitat d’escoltar tothom, fins i tot els més petits, i la importància de la mirada. En aquest llibre, adreçat a infants de 0 a 4 anys, la pregunta és: “Quants arbres calen per fer un bosc?”. Tots els animals del bosc pensen que en saben la resposta i no hi ha manera que s’hi posin d’acord! Però, atenció, de qui és la veueta que se sent entre els arbres? Com comença un bosc?
14. “Salvatge”
Autora: Emily Hughes
Editorial Libros del zorro rojo
“Cal respectar les capacitats dels nens”
Aquest llibre per a infants de 5 a 8 anys ens recorda que cal respectar les seves capacitats. Amb frescor i desimboltura ens explica la història d’una nena que viu feliç a la natura, on els ossos l’han ensenyada a menjar, els ocells, a parlar i les guineus, a jugar. Ella és audaç, valenta i increïblement lliure. Però un dia un nou animal entra en escena, un animal estranyament semblant a ella… Obra recomanada per María Barceló, copropietària de la llibreria Lluna de Palma de Mallorca.
Per què són tan importants les històries per créixer emocionalment?
Aquesta pregunta és la pregunta que fem als autors de “Cuentos para el desarrollo emocional desde la teoría del apego” (Ed. Sentir). Són Rafa Guerrero, psicòleg i expert en psicologia educativa i en trauma i EMDR, i Olga Barroso, diplomada en Traumateràpia infantil-sistèmica i experta en violència de gènere:
- Les històries i els contes són un factor clau en el desenvolupament de la intel·ligència emocional dels nostres fills i també de la personalitat, els valors i la creativitat, i afavoreixen la concentració, entre moltes d’altres coses.
- Una de les funcions principals que tenim els pares, mares i professors és aportar una narrativa del que està succeint dins el cos dels infants (necessitats, emocions, sensacions, dolor, etc.) i a l’exterior (baralles familiars, com funciona aquest enginy, la importància de les relacions socials i de l’esport, etc.).
- Els adults del voltant dels infants traduïm els estímuls que perceben, internament i externament.
- I les històries ens ajuden a identificar les principals emocions dels protagonistes del conte, a ser més empàtics, a desenvolupar més riquesa de lèxic emocional, a ser més creatius, a entendre qui som, què pensem i també que cadascú sent de manera diferent.
- La millor herència que els podem deixar als nostres fills és una gran passió per la lectura.
Són paraules dels autors de “Cuentos para el desarrollo emocional”, que compta amb un pròleg de Maryorie Dantagnan i Jorge Barudy