QUÈ ÉS?
Alguna cosa en aparença tan senzilla com moure una mà o un peu pot no semblar gran cosa, però la veritat és que per a poder realitzar el més mínim moviment, és necessària la posada en marxa d’una gran quantitat de processos, que van des de la planificació del moviment a la seva realització i que requereixen la implicació de gran part del sistema nerviós central (SNC).
L’últim pas que segueix l’impuls nerviós per a poder produir un moviment és el de transmetre la informació enviada per les neurones al múscul, fet que es produeix en la denominada placa o unió neuromuscular.
Així doncs, quan fem un entrenament de força, la connexió ment-múscul és una de les claus per avançar en el teu entrenament, ja que ajuda a fer conscients els moviments quan entrenem i això repercuteix positivament en els resultats que obtindrem.
Per a aconseguir la connexió ment-múscul necessitem “sentir” com treballen els nostres músculs mentre entrenem. Això no s’aconsegueix d’un dia per a un altre. És necessari fer aquests moviments conscientment i sentir la contracció dels músculs, en definitiva, “veure’ls” amb la ment mentre s’entrena. Es tracta d’una preparació psicològica que va més enllà de moure pes.
“Les persones som ment i cos i podem fer que tots dos treballin alhora per a aconseguir els nostres objectius”
QUINS BENEFICIS ENS APORTA LA CONNEXIÓ NEUROMUSCULAR?
Els beneficis d’aquesta tècnica (o filosofia d’entrenament) són molts, entre els quals destacaríem els següents:
- Reclutarem més fibres musculars, per la qual cosa potenciarem la hipertròfia.
- Coneixerem els nostres punts forts i febles i així podrem establir estratègies per a millorar-los i portar-los al màxim nivell.
- Podrem ajustar els entrenaments a les nostres necessitats i característiques individuals.
CONSELLS PER A MILLORAR LA CONNEXIÓ NEUROMUSCULAR:
- Centrar-se en l’entrenament, no distreure’s
- Gaudir entrenant, no fer-ho per obligació
- Imaginar l’èxit
- Controlar la respiració
- Centrar-se en una bona tècnica
- Fer moviments lents i controlats
- Visualitzar els músculs que s’estan entrenant
- Sentir el moviment
- Esforçar-se i entrenar dur
“Si s’aconsegueix connectar ment i múscul, entrenar resulta més fàcil i divertit”
Per a aconseguir els objectius es necessita esforç i dedicació, però no cal equivocar-se; entrenar dur no és aixecar més pes. Entrenar dur és ser constant i que l’entrenament sigui un repte. S’han de crear nous estímuls perquè el múscul es vagi readaptant, així s’aconsegueix treballar molt més el cos i també la ment.
No et rendeixis. Entrena dur i aconseguiràs aquesta connexió ment-múscul!
Javi Aliende
Entrenador personal Centres CET10