El dolor lumbar és aquell que es produeix a la zona baixa de l’esquena, podent ser agut o crònic. Ens referim a agut quan el dolor és d’aparició sobtada i intensa, normalment a causa d’un moviment sobtat o una sobrecàrrega puntual (conegut col·loquialment com “quedar-se clavat”). En canvi, quan aquest dolor és molt persistent en el temps, sovint menys intens però molt més continu, parlem de dolor crònic. Al voltant d’un 70-80% de la població ha patit alguna vegada dolor lumbar.
De vegades és difícil conèixer la causa d’aquest dolor, però sovint és per una lesió en la musculatura que manté la columna vertebral. També pot ser degut a danys en els discos intervertebrals, causant les conegudes protrusions i hèrnies discals. En aquest últim cas, pot causar un dolor irritatiu que pot aparèixer fins i tot dies després de la lesió. En els casos més greus, pot arribar a comprimir nervis, com ara el ciàtic.
“Al voltant d’un 70-80% de la població ha patit alguna vegada dolor lumbar”
Aquest dolor provoca molt malestar i, fins i tot, incapacitat temporal per treballar i dur a terme les activitats més quotidianes. És per això, que es tracte d’una regió corporal que cal cuidar per evitar el dolor i sobretot que aquest es cronifiqui.
TRACTAMENT:
En cas de patir dolor lumbar greu, el millor que podem fer és visitar a un metge o sobretot a un fisioterapeuta. Aquest valorarà el possible dany i establirà un tractament. En el cas de no poder visitar aviat un fisioterapeuta, el repòs relatiu i les cremes analgèsiques i antiinflamatòries poden ajudar a paliar el dolor.
És important destacar que no tots els tractaments són iguals per a tots els casos, però el fisioterapeuta pot aplicar tècniques de relaxació muscular, kinesiotaping, teràpia manual, punció seca, exercici terapèutic o altres tactaments en funció de la lesió.
“En cas de patir dolor lumbar greu, el millor que podem fer és visitar a un metge o sobretot a un fisioterapeuta”
Ara, on ens pot ajudar més aquest professional sanitari és en la prevenció:
Per tal d’evitar futurs episodis de dolor lumbar, el fisioterapeuta ens ajudarà amb un programa d’exercicis d’estabilització i enfortiment de la musculatura de l’esquena i del core (musculatura abdominal).
Importantíssima l’ergonomia, és a dir, col·locar-nos i moure’ns de manera que es provoqui el menor risc per a la columna i la zona lumbar. Per tal d’evitar aquestes lesions hem de:
/ Eliminar o reduir les rotacions.
/ Sempre tenir recte l’espina dorsal i pretensar la musculatura abans d’aixecar qualsevol pes.
/ Vigilar els respatllers de sofàs, cotxes, etc, atès que no convé que ens facin flexionar massa l’esquena. Si cal, col·locar-nos un coixí a la zona lumbar.
Davant de qualsevol dubte, consulteu al fisioterapeuta.
Oriol Salvador. Fisioterapeuta als Centres CET10